WalterSoestbergen.nl

PHOTOGRAPHER

Macro fotografie

 

Macro fotografie.

Ik heb maar 1 probleem met deze tak van fotografie en dat is dat je er meestal erg vroeg voor moet opstaan.

Het leuke van macro fotografie is dat als alles goed gaat je zeer gedetaileerde opnames hebt of juist niet, een beperkte scherpte waarmee je mooie resultaten kan behalen.

Macro fotografie is het spelen met je onderwerp en met de achtergrond. deze samen zorgen voor wat jij wilt vastleggen. Macro fotografie kan worden gedaan met vele lenzen. Maar het beste werk je met 1:1 macro lenzen. Van je eigen camera merk, Sigma of Tamron.

Voor stilstaande objecten zoals bloemen en planten kan je goed volstaan met 35, 50mm macro lenzen. Voor insecten is het beter als je kijkt naar lenzen met een zo'n groot mogelijk aantal mm zoals de 150mm of 180mm en in sommige gevallen 200mm lenzen. De voordelen zijn dat je grotere afstand kan nemen van je onderwerp en met insecten is dit natuurlijk veel beter. Het is toch heel moeilijk om van 5cm afstand een libel te fotograferen.

Macro fotografie is voor mij niet alleen er op uit gaan in de natuur maar ook bedenken hoe je iets op de foto wilt zetten. Dat kan soms inhouden dat ik uren met 1 en hetzelfde insect, plant, bloemetje, paddestoel of mosje bezig ben om het vast te leggen.

 

Behalve de camera en een macro lens gebruikt ik ook nog wat andere atributen zoals zelf gemaakt beweegbare arm die mij helpt in de situaies dat ik het met mijn eigen handen niet afkan. Deze macro arm daarin kan ik takjes, bloemetjes fixeren zoals ik dat wil zonder de natuur kwaad te doen. Ook gebruik ik vaak een reflectie scherm waarme ik de donkere delen bijlicht of waarmee ik schaduwen voorkom.

 

Kort overzicht van wat ik meestal bij mij heb als ik aan macro fotografie doe:

- Camera
- Sigma 150mm Macro f2.8
- Macro arm
- reflectie scherm 30cm
- verschillende maten klemmetjes
- 3 been statief + balhoofd

een tas waar natuurlijk alles in past behalve het statief natuurlijk.

Buiten macro fotografie buiten doe ik regelmatig ook aan macro fotografie binnen in mijn studio. Ondanks dat daar alles staat vwb studio verlichting maak ik het liefst toch gebruik van het licht wat van buiten komt. Bloemen zijn een gewillig object om je op te kunnen uitleven thuis en ook daarmee kan je mooie resultaten behalen.

 

 

Follow me on googleplus Follow me on Facebook Follow me on 500px.com Follow me on Flickr  Follow me on Twitter Follow me on Linkedin Follow me on youtube

All photos on these pages are copyright to © Walter Soestbergen 2005 - 2017 and may not be reproduced or used for any purpose without permission.
Design and developed by Walter Soestbergen.

Find me also on Google+ under Birds4All and Macro4All